112rambo
  Forum
 
Forum - Genel bakış

=> Daha kayıt olmadın mı?

112Rambo Forum

Burdasın:
Forum

SınıfPostalarSon kayıt:
112rambo forum kiraz yetistiriciligi
rnKİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ rnrnBAHÇESİ BAHÇELERİ Tesisi kiraz işleme tesisi şoklama makinası bodur kiraz bakımı üretimi satışı rnKİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİrnİlk kültüre alındığı yer Anadolu olarak bilinmektedir.Yaklaşık olarak 1500 civarında kiraz çeşidi bulunmaktadır ve ıslah çalışmaları ile günden güne çeşit sayısı artmaktadır. Kiraz memleketimizin her yöresinde yetiştirilebilmektdir.Kirazda Ülkemiz koşullarında ağaç başına alınan verim 25 kg civarındadır. Üretimimizin %10 gibi düşük bir miktarı rnihraç edilebilmektedir. ülkemiz kiraz tarımına uygun rnolmakla birlikte ancak uygun arazi seçimi, araziye uygun rnanaç seçimi çeşit seçimi,ilk yıllarda şekil verme terbiye budama, sulama, gübreleme, toprak işleme tozlayıcıların dikimde mutlak planlanması,yabancı ot rnkontrolü, hastalık zararlılarla mücadelenin uygun olarak yapılması halinde ihraç vasıflı kiraz üretimimizin rnartması mümkündür. rnBAHÇE TESİSİ rnİleriki yıllarda karşılaşılabilecek birçok problem bahçe tesis ederken bazı hususlara dikkat edilirse önlenebilir. Bu dikkat edilmesi gereken hususlar rnşunlardır: * Şiddetli rüzgarlara (özelliklede kuzey ruzgarları)açık yerler olmamalıdır. * Eğimli ve yamaç yerler seçilmemelidir. rnTesis öncesi toprak numunesi alınıp tahlil yaptırılmalıdır. *Kiraz soğuklama ihtiyacı yüksek bir meyve olduğu için yüksek yerlere tesis edilmelidir. rn• Don tabanı oluşturan yerlere kurulmalıdır. rn*Taban suyu yüksek yerlere kurulmamalıdır. Kışın -20 C’nin altına düşmeyen bölgeler seçilmelidir. önceki bol yağışlar o yılın ürün kalitesine, hasattan sonraki yağışlarda gelecek yılın ürün kalitesini rnetkilemektedir. Kiraz, soğuklama ihtiyacı yüksek bir meyvedir. Anaç Seçimi : Kuş Kirazı (Prunus avim ) : Ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir anaçtır. Dikine ve kuvvetli büyür, büyük taç yapar. Uygun şartlarda uzun ömürlüdürler. Geçirgen derin, organik maddece zengin topraklarda verimli tınlı,daha iyi yetişir. Kirece mukavemeti azdır. Göz aşısı ile uyuşması iyidir. Toprak ve arazi yapısı uygun olursa 6*6, 6*5 m. aralıklarla rndikilip ilk yıllardan itibaren şekil verilmeli ve budama yapılmalıdır. Terbiye ve budamaya fazla dikkat rnedilemeyecekse biraz daha geniş dikilebilir. İdris ( Prunus mahalep ) : Daha az su verilebilen arazilerdeki kiraz bahçesi tesisinde uygun bir anaçtır. Daha çok vişneye anaç olarak kullanılır. rn*Taç küçüktür. Kuş kirazının %75-80’i kadar.rn*Kökler daha derine gider.rn*Süzek ve kumlu toprakları sever. Kuş kirazına göre rnkirece daha dayanıklıdır. * Aşı uyuşmazlığı gösterebilir. * Yüksek (60-65 cm.) den aşılandığında bodurlaştırıcı etki artar, fakat pratik olmadığından pek uygulanmamaktadır. Genellikle Prunus mahalep ile kurulan kiraz bahçeleri rniçin 4x5, 5x5 m. dikim mesafeleri uygundur. Vişne bahçeleri için ise 4x4, 4x5 m. gibi aralıklar önerilebilir. Kiraz yetiştiricilinde problemlerin önemli bir bölümü ,henüz bahçe kurulurken yapılan hatalardan kaynaklanmaktadır. Bu hatalar:Tek çeşitle bahçe kurulması, ilk yıllarda ağaçların terbiye edilmemesi , derin dikim gövde yaralanmalarının önemsenmemesi şeklinde sayılabilip bunlar, ileriki yıllarda ağacın verim ve sağlığını etkilemektedir. Tek çeşitle bahçe kurulması yetersiz döllenmeye veya hiç döllenmemeye sebep olmaktadır. Ben düşmeden hasada kadar olan sürede yağmur çatlaması zararına karşı tek çeşitle bahçekurulmaması gerekmektedir. Her kiraz bahçesinde en az 4-5 çeşitbulunmalıdır. Çeşitlerin seçiminde ise birbirlerini dölleyebilir nitelikte olmasına dikkat edilmelidir. rnÇEŞİT SEÇİMİrnİyi bir verim için birbirini iyi dölleyebilir çeşitlerin bulunması, ekolojik faktörlerden kaynaklanan riskin azaltılması, 1,5 aylık bir süre boyunca pazara kiraz sunulabilmesi, hasatta işçilik v.b. gibi yönlerden dolayı sıkışmamak için iyi bir çeşit planlaması gereklidir. Türkiye’nin ihracat şansı en fazla olan ve en popüler çeşit 0900 Ziraattir. Fakat yinede 0900 Ziraatın dölleyi cilerinin kiraz tarımında planlanması zorunludur.Dölleyicileri genellikle Bigerreau Gauçher,Nnoble Starks Gold, Lambert Vista ,Merton Late,Jübile’dir. 0900 Ziraat değişik bölge isimleriyle ülkemizde yaygındır.Uluborlu Napolyonu,Dereçine Napolyonu,Akşehir Napolyonu,Malatya Dalbastı,Allahdiyen,Salihli ve M.Kemal Paşa Napolyonu gibi değişik adlarla anılmaktadır.Fakat yapılan çalışmada tüm napolyon diye adlandırılan bu kirazlarımızın aynı olmadığı yalnız sinonim rnolduğu anlaşılmıştır. Dölleyici :Kiraz bahçelerinde temel sorunlardan birisi, döllenme problemi ve bunun bir sonucu olarak verim rnazlığı ve verim düzensizliğidir.Verim azlığı ve verim rndüzensizliğinin başka sebepleri de olmakla birlikte en önemlisi doğru dölleyici planlamamasıdır. rnYER SEÇİMİ rnKiraz; kulanılan anaç ne olursa olsun taban arazileri sevmez. Taban suyu olan bölgelerde kiraz tarımı yapılamaz. Geçirgen ve organik maddece zengin olan toprakları sever. Don çukurlarından zarar görür. Yüksek yerlerde, güney bölgelerde erken donlardan çiçekler zarar görür. Kışı -20 C’nin üstünde olan bölgelerde dallarda ve köklerde don zararı olabilir. rnTOPRAK HAZIRLIĞI rnKiraz dikiminden önce arazi tesviye edilmeli,Ağustos-Eylül ayında 90 cm. aralıkla dip kazanla baklava dilimi şeklinde sürdürülmelidir. Kısmi taban suyu veya su birikme gibi problem sözkonusu olursa 40-50 m. aralıkla hendekler oluşturulmalıdır. Anaç Seçimi : sulama imkanı bulunan ve kireç oranı düşük topraklarda kuş kirazı anacı kullanmalıdır. Kireç bir miktar bulunuyorsa ve sulama imkanı az ise kökü derine daha fazla inen idris anacı kullanmalıdır. Dikilecek fidanlarda gövde sağlam olmalı yara olmamasına dikkat edilmelidir.Kök bölgesi saçak durumu iyi olmalıdır. ; İleride fidnla gelebilecek hastalıkların sorun teşkil etmemesi ve çeşit ve anaç karmaşasıyla karşılaşılmaması için Fidanlar ismine doğru ve sertifikalı yerlerden temin edilmelidir. Dikim aralığı:Arazi yapısına uygun anaçların seçimine müteakip; P.Avium(Kuş kirazı) 6x6 m.,6x5m. aralıklarda, P.Mahalep (İdris) anacı için ise 6x5m.,5x5m. ve 4x5m. gibi aralıklarla dikilmelidir. Fidan Dikimi : Fidanların erken temin edilip sonbaharda dikimi daha iyi sonuç verir. Fidan dikiminde fidan çukurlarına bir kürek yanmış ahır gübresi ve/veya her fidan çukuru için 100 gr. Triple Süperfosfat ile 100gr. Amonyum Sülfat da dikim toprağına kaıştırılma lıdır. Sonbahar dikimlerinde don tehlikesi oluşacak olursa malç uygulaması ile korunur. Dikim öncesi yaralı kök kısımları ve uzun yan kökler kesilmeli ve köklere fungusit uygu laması yapılmalıdır. Bu işlem kök tuvaleti diye tanımlanır. Aşı noktaları toprak seviyesi üzerinde olmalıdır.Dikimde herek kullanılmalıdır.
1112Rambo
10.01.2009, 11:28 (UTC)
badem yetiştiriciligi
BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BAHÇESİ BAHÇELERİ aBADEM TARIMI BADEMCİLİK BADEM BAHCELERİ TESİSİ badem bahçeleri kurulumu badem bahcesi tesisi badem arayanlarrnrn BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİrn Dr. İlhan ÖZKARAKAŞrn Bademin anavatanı Çin ve Orta Asya'dır. Asya ile rn Avrupa arasındaki İpek yolunda bademin seyyahlar rn tarafından yendiği bilinmektedir. Seyyahlar bademi rn bu yol vası tasıyla Yunanistan, Türkiye ve Orta rn Doğuya getirilmişlerdir. Uzun yıllardır Akdeniz rn kıyılarında özellikle İspanya ve İtalya'da badem rn yetiştiriciliği yapılmaktadır.rn Botanik açıdan kiraz, erik ve şeftali ile aynı rn familyada yer almaktadır.rn Badem, kayısı ve şeftali gibi bazı meyve türleri rn binlerce yıl önce Türkiye'ye getiril miştir. rn Yıllarca sadece tohumla üretilmesinden dolayı, çok rn geniş bir çeşitliliğe sahip tir Bunun, yanı sıra rn diğer ülkelerden yurdumuza Teksas, Nonpareil gibi rn badem çeşit leri getirilmiş ve üretimi rn yapılmıştır. Türkiye'de Doğu Karadeniz'inkıyı rn bölgesiile çok yüksek yaylalar dışında her rn yöresinde badem yetiştirilmektedir. Badem rn yetiştiriciliği ülkemizde Ege Bölgesinde rn yoğunlaşmış olup, bunu Akdeniz, İç Anadolu ve Mar rn mara Bölgeleri izlemektedir. Özellikle Ege ve rn Akdeniz bölgelerinde Türkiye badem üretiminin üçte rn ikisi üretilmektedir. Badem yetiştiriciliği rn açısından en önemli bölge Ege Bölgesi, burada da rn Datça Yarımadasıdır. İKLİMBadem için, yazları rn kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz rn iklimi idealdir. Bununla beraber, odun kısmının rn kış soğuklarına dayanıklı olması nedeniyle, kış rn soğuklarının fazlaca olduğu yerlerde de rn yetişebilmektedir. Ağacının odun kısmı -20°C, rn -30°C'ye kadar soğuğa dayanabilir.rn Çiçek tomurcuklarının kışa dayanıklılığı şeftali rn çiçek tomurcuklarından daha azdır. Ülkemizde kış rn soğuklarının fazla olduğu yerlerde ekonomik olarak rn badem yetiştirici liği yapılamaz.rn Kış dinlenme ihtiyacı diğer meyve ağaçlarına göre rn daha kısadır. +5°C' nin altında 90-400 saatlik bir rn soğuklama yeterlidir.rn Badem yetiştiriciliği için, ilkbahar rn başlangıcındaki durgun olmayan hava şartları bü rn yük önem taşır. İlkbaharda don olayları bakımından rn en kritik dönem çiçek ve körpe çağla dönemidir. rn Çiçeklenme zamanında -4°C, -5°C'ye dayanabilen rn çiçekler, körpe çağla döneminde -1°C, -O,5°C'lerde rn zarar görürler. Dona dayanım bakımından çeş itler rn arasında büyük farklar görülmektedir.rn TOPRAKrn Toprak istekleri bakımından seçiciliği fazla rn olmayan bir meyve türüdür. Hafif, derin, süzek ve rn alüvyal topraklarda iyi ürün verir. Bu gibi rn topraklarda kökler 3-5 m derine gider.rn AĞAÇ ÖZELLİKLERİrn Ağaç : 6-8 m boylanır. Bazı hallerde ağaçların rn yüksekliği 12 m'ye kadar boylanabilir. Yıllık rn dallar üzerindeki tüm tomurcuklar aynı mevsimde rn büyür ve ikinci dallar meyda na gelmesi halinde rn ağaç yayvan olur. Badem ağaçları ortalama olarak rn 50 yıl kadar yaşarlar. 100 yaşma kadar yaşayan rn ağaçlara da rastlamak mümkündür.rn Kök : Kazık kök tipindedir. Saçak kök az rn olduğundan fidanlar yer değiştirme sırasın da çok rn kayıplar verirler.rn Yapraklar : Çeşitlere göre iri, orta iri ve rn küçüktür. Renk açık ve koyu yeşil arasında rn değişir. Yaprağın kenarları dişlidir.rn Tomurcuklar : Çiçek tomurcukları, farklı yaştaki rn dallarla bunlar üzerindeki 2-13 cm uzunluğundaki rn buket denilen kısa meyve dalcıklarında bulunur.rn TOPRAK HAZIRLIĞIrn Toprak öncelikle derin olarak sürülür. Kuvvetli rn topraklarda dikim aralığı 8-9 m, zayıf ve az derin rn topraklarda ise 5-6 m olmalıdır. Ayrıca yağış rn miktarı azaldıkça, dikim aralıklarını artırmak rn gerekir. Kurak koşullarda bademlik kurulması, rn yerinde çöğür yetiştirip aşılamak sureti ile rn yapılır. Çöğürler ancak 2-3 yıl sonra rn aşılanabilecek düzeye ulaşırlar.rn BAHÇE TESİSİrn Yetiştiricilerimizin büyük bir kısmı bademi rn tohumla üretmektedir. Diğer meyve türlerinde rn olduğu gibi, badem de aşı ile üretilir. Badem için rn en çok uygulanan aşı yöntemi bir yaşlı çöğürler rn üzerine durgun göz aşısıdır. Ancak, Datça rn yöresinde çoğunlukla sürgün göz aşısı rn yapılmaktadır. Ayrıca kıraç yerlerde bahçeye rn çekirdek (tohum) ekerek yerinde aşı yapma yoluna rn gidilebilir. Kalem aşısı da badem üreticiliğinde rn kullanılabilir. Yarma aşıdan ziyade kabuk altına rn yapılan çoban aşısı tercih edilmelidir. rn Anaçlarrn Badem : Badem çöğürleri, kireçli ve kurak şartlar rn için idealdir.rn Şeftali : Bademe göre daha yüzeysel köklüdür ve rn daha kısa ömürlüdür. Erken meyveye yatar. Kireç rn oranı düşük yerlerde kullanılır. Nemotodlu rn yerlerde nemaquard anaç olarak kullanılmalıdır.rn Erik : Su tutan, kök çürüklüğü ile bulaşık rn topraklarda kullanılır. Ancak tüm çeşitlerle rn uyuşması iyi değildir. rn BAHÇELERİN KURULMASIrn Badem çabuk gelişen bir meyve türü olduğu için sık rn dikimden kaçınılmalıdır. Bahçelerde kare dikim rn tercih edilmelidir. Meyilli arazide ise çapraz rn (kontur) dikim yapılmalıdır. Ağaçlar dikimi takip rn eden yaz aylarında birkaç kez sulanmalıdır.rn Kışları soğuk geçmeyen bölgelerde fidan dikimi rn Ocak ayında yapılır. Soğuk bölgelerde ise Mart rn ayını beklemekte yarar vardır. Fidan çukurları rn 70-80 cm derinlik ve genişlikte olmalıdır. Dikilen rn aşılı fidanların aşı yerlerinin toprak içinde rn kalmamasına özen gösterilmelidir. rn Badem çiçekleri kendine uyuşmazdır. Bu nedenle rn t<ozlayıcı başka bir çeşit olmadan bahçe kurulması rn halinde y^a hiç ürün alınmaz veya çok az ürün rn alınabilir. Bu nedenle esas çeşit ile birlikte rn 8-10 ağaca bir adet o çeşidi tozlayabilen çeşidin rn dikilmesi gereklidir.rn MEYVErn Sert kabuklu meyveler grubuna girer. Olgunlaşmış rn ve k:urutulmuş bademlerde dış yeşil kabuk rn kuruyarak kendiliğinden sert kabuktan ayrılır.rn Bademler, kabuk özelliklerine göre 4'e ayrılır. l rn .El bademleri :El ile kolayca kırılırlar. rn 2-.Diş bademleri :Diş ile kolay el ile zor rn kırılırlar. rn 3-Sert bademler: Çekiçle kolay, diş ile zor rn kırılırlar.rn 4.Taş bademleri: Kabuk ancak çekiçle kırılır.rn Bazı Badem Çeşitlerirn Nonpareil: Kaliforniya'da (ABD) mevcut çeşitlerin rn en iyisi olarak kabul edilir. Ağacı kuvvetli ve rn verimlidir. Çabuğu ince, iç badem kalitesi rn yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı rn ise % 5-10'dur. Tozlayıcıları Ne plus Ultra ve rn Teksas çeşitleridir.rn Teksas: Kaliforniya'da (A.B.D.) yetiştiricilik rn açısından Nonpareil'dan sonra gelir. Ağacı çok rn kuvvetli, dış şartlara dayanıklı ve verimliliği rn yüksektir. Kabuğu yumuşak, iç badem kalitesi rn ortadır. İç randımanı %45-50, çift badem oranı ise rn %15-30'dur.rn Ne plus ultra: Ağacı orta kuvvette, verimliliği rn orta ile yeterli arasındadır. Kabuğu yumuşak ve rn açık renkli olduğundan özellikle kabuklu olarak rn satış için tercih edilenbir bademdir.rn İç randımanı % 50-60, çift badem oranı ise % rn 15-30'dur.rn Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nce seleksiyon rn yoluyla seçilen bazı badem çeşitleri: Seleksiyon rn No:5-l, Seleksiyonrn No:17-4, Seleksiyon No:101-9, Seleksiyon No:104-l.rn YILLIK BAKIM İŞLERİrn Dikilen fidanların tepesi 70-80 cm'den vurulur. rn Dikimi müteakip yaz budaması mutla ka rnyapılmalıdır.rn Badem ağaçları genellikle modifiye lider veya rn goble şekillerine göre terbiye edilir ler.rn Sulama : Ülkemizde badem yetiştiriciliği kuru rn şartlarda yapılır. Ancak, sulandığı tak tirde rn verim 2-4 kat artmaktadır. Gübreleme : Badem rn bahçelerine her yıl azot takvi yesi yapılmalıdır. rn Uygulanacak olan azot, fosfor, potasyum ve diğer rn mikro element lerin miktarı ise yapılacak toprak rn ve yaprak analizi sonucunda en doğru şekilde rn belirlenir. Hasat : Meyveler iyice olgunlaştıktan rn ve dış kabuk kavladıktan sonra ha şata rn başlanmalıdır. Dış ülkelerde makine ile hasat da rn yapılmaktadır.rnrn EGE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜrnrn rnrnrn
0-
ceviz yetiştiriciligi
CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ BAHÇESİ BAHÇELERİ BODUR CEVİZ TARIMI CEVİZCİLİK CEVİZDE HASTALIKLARrnrn CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİrn Ceviz ağacı , meyvesi ve kerestesi yönüyle rn oldukça önemlidir.Ayrıca yeşil kabuğundan ve rn kökleriden boya elde edilmektedir.Ceviz meyvesinde rn en fazla A vitamini bulunur (30 I-U ). Yağ oranı rn ise % 60 ‘ ın üzerin-dedir.Cevizin kuru ve taze rn tüketime uygun çeşitleri vardır.Ceviz ; 800-1800 rn saat soğuklama ihtiyacı gösterir.Ceviz ağacı ; -25 rn oC , + 38 oC ’ye kadar dayanıklılık gösterir.rnrnrn BAHÇE TESİSİ VE BAKIMIrn Ceviz ağaçları ; toprak bakımından seçici rn olmamakla beraber taban suyu seviyesi kışın rn 2,5-3m.’den yukarı çıkmayan , fazla su tutmayan rn gevşek, süzek, çakıllı,alüvyial topraklardan rn hoşlanır.Cevizin kirece dayanıklılığı fazla rn dır.Yüksek taban suyu ceviz ağacının gelişmesinin rn aksamasına, yaprak ların damar aralarının açık rn yeşil, damarlarının kahverengi renk almasına , rn sürgün uçlrının kurumasına , bir kaç yıl rn içersindede ağacın kurumasına yol açar.Ceviz rn bahcesi aşılı fidanlarla tesis edilir.Sulama rn imkanı olmayan yerlerde çöğürler ,arazideki rn yerlerinde yerleştirilip sonra aşılanırlar.Dikim rn aralıkları zayıf topraklarda ve yamaç arazilerde rn 10X10 m.;kuvetli , taban yerlerde ise dikim rn aralığı 12-14 m olarak ayarlanmalıdır.rnrn Fidanlar 60cm.çap ve 60cm .derinlikte açılacak çukura rn dikileceklerdir.Çukurun dibine 100-150’şer gram süper rn fosfat ve potasyum sülfat gübreleri konulduktan sonra rn çukurdan çıkan toprağa yanmış hayvan gübresi rn karıştırılarak , fidanlar aşı noktası dışarda kalacak rn şekilde dikilmeli, yanına dikilecek hereğe rn bağlanmalıdır.Aşılı fidanlar 4-5 yaşından itibaren rn verime başlar.Dikim aralıklarını ise 10-12 yaşından rn sonra doldururlar.Bu zaman zarfında ara ziraatı rn yapılabilir.( vişne,uygun yerlere fındık,taban yerlerde rn tek yıllık bitki.)Ceviz ağacının en iyi anlaşacağı rn kültür bitkisi asmadır. Fidanların ilk dikim yılında ve rn imkan bulunan yerlerde yılda en az bir defa sulama rn yapılır. Sonbaharda bir defa derin ,ilkbaharda torak rn zemininin uygun olduğu dönemde yüzlek sürüm rn yapılır.Fidanlar dikimde 4-5 göz üzerinden budanırlar rn .İlk yılın kış budamasında doruk dal 180cm’den kesilr. rn Doruk dalın tepe kısmına yakın boyunlu gözler koparılır. rn Seçilen ilk ana dalın altındaki kuvvetli sürgünlerde uç rn alma yapılır. Ancak HARTLEY gibi terminal tomurcukları rn verimli olan çeşitlerde uç alma yapılmaz. ÜRÜN BUDAMASI rn : Ceviz ağaçlarında verimi artırmak üzere taç içerisini rn sıklaştıran fazla kalınlaşmamış dallar dipten, taç rn yüzeyini oluşturan dallar da 2-3 yıllık dal rn seviyelerinden budanarak seyreltimelidir. Ürün rn budamasında daima çıkarılan dalın kalınlığının bırakılan rn daldan ince olmasına özen gösterilmelidir.Ceviz ağacı rn 100-150 sene gibi ömre sahiptir.Tekniğine uygun tesis rn edilmiş bahçelerde ağaç başına verim 120-150kg rn olmaktadır.STANDART CEVİZ ÇEŞİTLERİNDE ARANAN rn ÖZELLİKLER:Ağacın erken meyveye yatması,Periyodisite rn göstermemesiAğacın verimli olması Soğuklar ve güneş rn yanıklığına karşı dayanıklı olması,Ağacın sağlıklı bir rn gelişme göstermesi ,hastalık ve zararlılara karşı rn dayanıklı olması, Meyve iriliği, tüketimi taze olarak rn yapılacak ceviz tipleri için çok iri (çap rn ortalaması38.1mm.’den büyük) kurutmalık cevizler için rn iri-orta (çap ortalaması 29.1mm.’den büyük) meyve şekli rn düzgün oval; iriliği mütecanis, kabuklu tane ağırlığı rn 10g’ dan fazla olması gereklidir. Meyve kabuğu açık ve rn parlak renkli,düzgün iki parçanın birbirine sıkıca rn yapışmış olması, ince olup kolayca kırılması gereklidir. rn İç kabuktan kolaylıkla bütün olarak çıkmalı , iç rn randımanı %50’den , iç ağırlığı 5 g’dan fazla,iç rengi rn çok açık olmalıdır.İç, kabuk boşluğunu tamamen rn doldurmalı , büzülme yapmamalıdır.Ceviz içinde bulunan rn total yağ miktarı kuru maddenin %70’inden çok rn olmamalıdır. Cevizlerde tohum anacı olarak halen BALABAN rn çeşidi kullanılmaktadır. BAZI ÖNEMLİ CEVİZ ÇEŞİTLERİ: rn ÇEŞİDİ ÖZELLİĞİ TOZLAYICISI rn Yalova 1 Akdeniz ve Ege dışındaki tüm bölgelere rn önerilir. Taze ve kuru olarak tüketilir.Eylül sonunda rn hasat edilir. Yalova 2 Yalova 4 rn Yalova 2 Taze tüketime elverişlidir. Kaydadeğer hastalık rn , zararlı, soğuk ve güneş yanıklığı zarar. rn Yalova 1 rn Yalova 3 Kuru olarak değerlendirmeye uygundur. Eylül rn sonunda hasat edilir. Hastalık ve zararlılaramukavimdir. rn Yalova 4 rn Yalova 4 Erkek ve dişi çiçekler birbirine yakın rn olgunlaşır.Kuru iç olarak tüketime elverişlidir.eylül rn sonunda hasat edilir. Yalova1 Yalova 3 rn Şebin Tomurcuklar geç patlar iç kuru ceviz olarak rn tüketilmeye elverişlidir. Bilecik rn Bilecik Tomurcuklar geç uyanır. Lezzetlidir.İçkuru ceviz rn olarak tüketilir. Eylül sonlarında hasat edilir. rn 1974/4 İç ceviz olarak tüketilir. Yalova 4 1974/7 Taze rn tüketim için elverişlidir.Meyve çok iridir. rn Franguetta İlkbaharda geç uyanır. Kış soğuklarına rn dayanıksızdır. rn Hartley Oldukça geç uyanır.Kabuklu olarak satılır.İç rn kuru ceviz olarak tüketime elverişli, Eylül ortalarında rn hasat edilir. rn Payne İlkbaharda erken uyanır. Çok verimlidir. Hastalık rn ve zararlılara hasastır.iç kuru ceviz olarak rn tüketilir.Eylül sonunda hasat edilir. rn Ashley Payne’ye benzer verim ve kalitede üstündür.Yan rn tomurcuklar %80 verimlidir. rn Midland Meyve şekli oval ,üniform değil , kabuk rengi rn açık esmer, pürüzlülük orta, kabukta yapışma çok iyirn iç kuru ceviz olarak tüketime uygundur.Eylül’ünikinci rn yarısında hasat edilir. rn BAZIÖNEMLİ CEVİZ ÇEŞİTLERİ:rn ÇEŞİDİÖZELLİĞİTOZLAYICISIrn Akdeniz ve Ege dışındakitüm bölgelere önerilir. rn Taze ve olarak tüketilir.Eylül sonunda hasat rn edilir.Yalova 2 Yalova 4rn Yalova 2Taze tüketimeelverişlidir. Kaydadeğer rn hastalık , zararlı, soğuk ve güneş yanıklığı rn zarar.Yalova 1rn Yalova 3Kuru olarak değerlendirmeye uygundur. rn Eylülsonunda hasat edilir. Hastalık ve rn zararlılaramukavimdir.Yalova 4rn Yalova 4Erkek ve dişi çiçekler birbirine yakın rn olgunlaşır.Kuru iç olarak tüketime rn elverişlidir.eylül sonundahasat edilirYalova1 rn Yalova 3rn ŞebinTomurcuklar geç patlar iç kuru ceviz olarak rn tüketilmeye elverişlidir.rn BilecikTomurcuklar geç uyanır. Lezzetlidir.İçkuru rn ceviz olarak tüketilir. Eylül sonlarında rn hasatedilir. rn 1974/4İç ceviz olarak tüketilir. Yalova 4rn 1974/7Taze tüketim için elverişlidir.Meyve çokrn Franguettaİlkbaharda geç uyanır. Kış soğuklarına rn dayanıksızdır.rn HartleyOldukça geç uyanır.Kabuklu olarak rn satılır.İç kuru ceviz olarak tüketime elverişli, rn Eylül ortalarında hasat edilir. rn Payneİlkbaharda erken uyanır. Çok verimlidir. rn Hastalık ve zararlılara hasastır.iç kuru ceviz rn olarak tüketilir.Eylül sonunda hasat edilir.rn AshleyPayne’ye benzer verim ve kalitede rn üstündür.Yan tomurcuklar %80 verimlidir.rn MidlandMeyve şekli oval ,üniform değil , kabuk rn rengi açık esmer, pürüzlülük orta, kabukta yapışma rn çok iyirn iç kuru ceviz olarak tüketime rn uygundur.Eylül’ünikinci yarısında hasat edilir.rnrn HASTALIK VE ZARARLILARI: rn Cevizlerde görülen en yaygın hastalık Karaleke , zararlı rn ise iç kurdudur. Şubat ayı içersinde %1.5-2’lik Bordo rn bulamacı ile bütün gövde ve dallarrn yıkanmalı, yere dökülmüş olan yapraklar , kurumuş dallar rn toplanarak yakılmalıdır. Mantar enfeksiyonuna karşı rn Mayıs ve Hazinan aylarında koruyucu olarak iki ilaçlama rn yapılmalıdır.(%0,5 lik bakırlı ilaç). Meyveler can eriği rn iriliğini alınca Haziran ayı içersinde atılacak bakırlı rn ilaç ile iç kurduna karşı insektisit de tatbik rn edilmelir.Yine Temmuz ayının başında ve sonunda kabuk rn sertleşmeden önce2 defa fungusit ve insektisit karışımı rn tatbik edilmelidir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı rn Yayınları rn rnrnrn
0-



Bütün konular: 1
Bütün postalar: 1
Bütün kullanıcılar: 1
Şu anda Online olan (kayıtlı) kullanıcılar: Hiçkimse crying smiley
 
 
  Bugün 3 ziyaretçikişi burdaydı!  
 
Bu web sitesi ücretsiz olarak Bedava-Sitem.com ile oluşturulmuştur. Siz de kendi web sitenizi kurmak ister misiniz?
Ücretsiz kaydol